Bekijk profielpagina

Weekfolder #11: Oneindige cafeïne variaties voor elk moment

Revue
 
 
3 april · Editie #11 · Bekijk online
The Hague's Finest Weekfolder
Zoek, ruik, proef, zie, en vind! Ga je neus achterna in deze weekfolder. Volg de bonen naar de koffie. En ga van de koffie naar de cold drip. Zo, op naar het bier. Koffiebier, dus. Genoeg te proeven in ieder geval, maar vergeet vooral niet je ogen open te houden voor Haagse Eitjes in SOGOshow jasje. De paashaas heeft ze niet voor niets verstopt in de stad.

Recht uit het klooster. En met een verfrissende touch vanuit de Prinsestraat. Lianne van Koffiebranderij BOON liet haar smaak aan de haal gaan met een ander soort drank. Bier. Gebrouwen met vers gebrande koffiebonen. Jelger en Kees van de Haagsche Broeder hielpen haar daarbij. Et voila: een koffiestout van van 6,5%. Daar kun je op proosten.
Terug van weggeweest. Want deze methode wordt echt al eeuwenlang gehanteerd, om bijvoorbeeld Hollandse lieden op zee van hun bakkie te voorzien. De koffie wordt namelijk gemaakt met koud druppelend water. Cold Drip Coffee, dus. Dat verklaart een hoop. Omdat het proces met koud water langer duurt, komen er nog meer smaken vrij. Smaken die in het reguliere koffieproces soms verloren gaan. Heeft niets te maken met ijskoffie dus. Yukkuri Cold Drip Coffee is meer als een goede whiskey, waar je langzaam van moet nippen. Ook later met tonic of melk!
Proberen? We hebben een tasting kit (12,95 euro) in de winkel met drie verschillende koffies. Ethiopia Bombe, Tanzania Peaberry en Guatemala Bourbon. En, koud drinken is geen must. Kan ook op kamertemperatuur!
Telegraaf - vrijdag 3 april 2021
Telegraaf - vrijdag 3 april 2021
Zit je klaar? Vandaag en morgen spelen we verstoppertje. Met Haagse Eitjes. Elk uur verstoppen we een eierdoos, beschilderd door SOGO Show in de stad. Mét Haagse Eitjes. En wat je vindt, mag je houden! 
Je vindt de doosjes op plekken waar SOGO al werk heeft staan, of op locaties die aan hen refereren. No worries. We laten je niet helemaal aan je lot over. Op onze Instagram delen we hints en tips. Die zullen je speurneus op het goede geurspoor zetten. We beginnen zaterdag en zondag om 12:00 en eindigen om 17:00. Zes pogingen per dag dus. Zie je daar!
Koffiebranden is als koken. Het draait om smaak, geur, en blijven proeven. Voor Lianne van Koffiebranderij BOON is de neus de meest betrouwbare bron van informatie. Althans, haar eigen dan. Daar zit geen luchtje aan.
Hé Lianne. Waarom koffie?
“Na mijn hoogtijdagen als chef, wilde ik wat anders. In de koffiewereld kon ik nog een hoop leren. Het is een ander vlak, maar met hetzelfde vak: proeven, smaak, geur, kleur. Bij het branden vertrouw ik mijn neus dan ook het meest. Je kunt de verschillende stadia ruiken waar de boon doorheen gaat, en naar aanleiding daarvan kan je ingrijpen, of juist niet. Het gaat van groen gras naar hooi, en dan wordt het alsof je bij de bakker binnenloopt. Daarna wordt het toast. Dan krijgt het een heel klein gemeen zuurtje achter in je neus, en weet je dat over ongeveer een minuut de krak komt. Dan geeft de boon de warmte weer af.”
En wat voor koffie maak je dan?
“Specialty coffees, met bonen uit veertien verschillende landen. Onze collectie is een soort menu. Fruitig, notig, chocoladeachtig, kruidig, of combinaties. We hebben van alles wat, want niet iedereen wil natuurlijk hetzelfde. Verder maak ik ook customized blends, bijvoorbeeld voor restaurants of musea. Dan ga ik daarheen, en schrijf ik op wat ik zie, wat ik ruik, wat ik proef, wat voor sfeer er hangt, wat voor mensen er komen en nog meer. Die gedachten transformeer ik dan naar smaak. Voor een kleiner, intiem museum moet de koffie bijvoorbeeld heel anders smaken dan voor een groot, open en licht museum.”
Met de Haagsche Broeder heb je ook het BOON-bier gemaakt. Hoe was dat?
“Hartstikke leuk. Dat ging natuurlijk ook over smaak. En het zijn enthousiaste gasten, met mooie bieren. En twee producten die lekker zijn, moeten samen ook lekker zijn toch?”
Maar heb je dan liever koffie of bier?
“Nou, ‘s ochtends…? Dan toch koffie. Maar later op de dag ben ik niet vies van een biertje!”
Lianne’s Lenteblend is te vinden in onze (web)shop, net als het BOON-bier, gebrouwen door Lianne samen met de Haagsche Broeders. Voor ‘s ochtends, en later op de dag. Mag jij kiezen welke!
Vond je deze editie leuk?
Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door The Hague's Finest Winkel met Revue.
Venestraat 20, 2511 AS Den Haag