Bekijk profielpagina

Weekfolder #13: De buik van Haagse keukens

Revue
 
 
17 april · Editie #13 · Bekijk online
The Hague's Finest Weekfolder
Ingrediënten waarmee je aan de slag kan in de keuken. De benodigdheden vind je in de weekfolder. De stappen zijn: 1. Red voedsel van lokale makers. 2. Vind een kookboek dat bij je past. En 3. proef tijdens het koken van Juliens Haagse Harde. Pardon? Of je droge worst lust.

Je kunt voedsel redden bij The Hague’s Finest. Want, we zijn sinds kort aangesloten bij Too Good To Go. Een app die voedselverspilling tegengaat. Elke week verzamelen we lokale producten uit de winkel t.w.v. 15 euro, die tegen de THT-datum aanlopen. En die bieden we voor 4,99 euro aan, om door iemand gered te worden. Geen vaste spelregels, want als er niks over is dan slaan we (met een gerust hart) een week over.
In Bier en Barbecue gaat biersommelier Arvid samen met Daan en Bernd, die alles weten van de bbq, op zoek naar de beste combinaties van de twee. Dat resulteert in een boek vol smaakexplosies en gouden combinaties. 
Lekker prakken. Kuiltje voor de jus. Flinke smak boter. Janneke neemt je mee op culinaire reis door Nederland. Waar je naast de ultimate-boerenkoolstamppot en een groentesoep-recept ook verrast wordt met de andere kant van onze keuken. 
Het stokpaardje van de Indische keuken. Saté. Vanja legt je stapsgewijs uit hoe je de basis onder de knie krijgt. Niet alleen het welbekende kip-op-de-stok, maar ook met vis, vega of een zoete variatie. 
Met trots laat Paul je kennismaken met alle vissen die je in Scheveningen vindt. En hij, en zijn ambassadeurs, leggen je uit hoe je deze thuis kunt bereiden. Grote kans dat je er veel nog niet kent. Wedden?
Foto: Nico Stouten
Foto: Nico Stouten
Worst. Met harde korst. Met bijzondere ingrediënten die deze worst net effe anders maken. Misschien omdat ze lokaal zijn. Misschien omdat Julien een pro is in worsten draaien. We gingen met hem in gesprek!
Hé Julien, waarom ben je begonnen met Haagse Harde?
“Vroeger werkte ik bij de Rabobank. Toen daar allerlei bezuinigen waren, had ik een zak geld meegekregen. Mijn toenmalige compagnon werkte al in de catering, onder de naam Haagse Hapjes. Toen we een foodtruck te koop zagen staan op Marktplaats, zijn we de volgende dag gaan kijken en hebben we ‘m direct gekocht. Toen zijn we begonnen onder de naam Kaas en Worst, en gingen we stad en land af en stonden we op veel festivals..”
En uiteindelijk ontstond Haagse Harde?
“Ja. Naast verse worst wilde ik ook heel graag een gedroogde worst aanbieden. Een vriendje van mij had alle apparatuur al in huis, dus ik ben direct begonnen met het uitproberen. Het resultaat was goed en lekker, dus toen ben ik met Haagse Harde begonnen.’’
Droge worst zonder zooi, noem je het ook wel. Vertel!
“Omdat ik niks extra’s toevoeg. Echt alleen wat nodig is. In de worsten die je in de supermarkten vindt, zitten nog allemaal externe producten. Ik koop zoveel mogelijk lokale ingrediënten. Dus de venkel komt bijvoorbeeld uit de regio, en als het kan van Haags Zaad, en het vlees komt van Nederlandse Landvarkens.’’
Enne Julien, wat kunnen we in de toekomst verwachten?
“Ik ben heel hard bezig met een fysieke locatie, waar een keuken en al onze apparatuur komt te staan. Dan wil ik ook beginnen met verse worst, patés en rillettes maken. Ik maak ook steeds vaker een op-maat-gemaakt worstje. Voor bijvoorbeeld The Carlton Ambassador. En de Twee Heeren hebben er ook een. Ik ben gewoon gek op worst.’’
Luister naar het nieuwe nummer van Tess Merlot. Les saisons de ma jeunesse. De seizoenen van mijn jeugd, vrij vertaald. Zo schrijft ze op Instagram: ‘’Een ode aan mijn prachtige jeugd, waarin seizoenen voorzichtig en haast onmerkbaar in elkaar overvloeiden en de tijd achteraf tóch zo snel ging. Van warme zomerdagen ‘tous ensemble’ tot die herfstdag waarop ons gezin in tweeën brak. En toch. Toch waren en zijn alle seizoenen me even dierbaar.’’
En, extra leuk: in de videoclip is een compilatie aan homevideo’s van kleine Tess te zien. Veel luister en kijkplezier dit weekend!
Tess Merlot - Les saisons de ma jeunesse Tess Merlot - Les saisons de ma jeunesse
Vond je deze editie leuk?
Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Lex van The Hague's Finest met Revue.
Achterom 2, 2511 AJ Den Haag