Bekijk profielpagina

Weekfolder #15: Een versierpoging bij romantisch kaarslicht

Revue
 
 
1 mei · Editie #15 · Bekijk online
The Hague's Finest Weekfolder
Morning! Warm, koud, warm. We geven toe: deze weekfolder vindt geen middenweg. Maar, met de wisselende temperaturen maken wij ons klaar voor een zonnige dag: Moederdag. Daarom gaan we in gesprek met een Haagse Kaarsenmakerij én lichten we een maker uit die ijskoude Daily producten in de winkel opfleurt. Lees mee.

Onze vriezer heeft een nieuw uiterlijk. Om Vincenzo’s pizza’s, de Haagsche kroketten en het Lik It ijs niet in de kou te laten staan. Maartje van ontwerpbureau M-Space had maar één stift nodig om de vriezer wat op te fleuren. Een versierpoging waar zelfs de koeling warm van wordt.
Naast dat we er van alles over schrijven, staan we er nu zelf mee in de krant. Ik vertelde het AD over de Vrijheidssoep, die 4 en 5 mei als verbindende factor dient, om samen vrijheid te vieren. Lees het hier!
En nu we het er toch over hebben. 5 mei serveren we de soep bij The Hague’s Finest, om mee te nemen. Vrijheid to go, zou je het ook kunnen noemen. Warm én voedzaam. Kom ‘m halen!
Een lichtje dat voor altijd blijft branden. Of in ieder geval, voor best een lange tijd. De kaarsen van de Haagse Ambachtelijke Kaarsenmakerij worden met de hand gemaakt, en branden soms wel 50 uur langer dan de gemiddelde kaars. Hoe dat kan? We vroegen het aan Bert Boerman.
Hé Bert! Wat is de HAK voor bedrijf?
“Het is in de jaren ‘80 opgericht door mijn collega, die nu met pensioen is. Hij nam een bedrijf in kaarsen over, en kwam later in contact met de gemeente. Die stelde voor dat hij zijn bedrijf combineerde met een werkgelegenheidsproject. Hij mocht een gebouw neerzetten in Scheveningen, als ‘ie in ruil daarvoor banen bood aan werkloze mensen. Later zijn we nog verhuisd naar een fabriekje naast Sea Life, maar uiteindelijk zijn we in 2004 naar Kerketuinen verplaatst, toen we ons aansloten bij de Haeghe Groep. Toen konden we gaan uitbreiden, in producten en in werknemers.”
Is het dan nog steeds een werkgelegenheidsproject?
“Dat zwakte eerst een beetje af, toen deden we alles gewoon met z’n vieren. Maar later wilden we dat aspect graag weer terugbrengen. Nu werken er allemaal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar dat woord wil ik eigenlijk niet in de mond nemen. Als je ziet hoe hard ze werken en wat voor goede productiemedewerkers het zijn geworden, kun je daar eigenlijk niet meer van spreken. We draaien dit bedrijf met z’n allen.”
Wat maakt jullie kaarsen nou anders dan anderen?
“We produceren op een heel ouderwetse manier: we gieten onze kaarsen. We krijgen duizenden kilo’s aan kaarsvet binnen, dat we zelf smelten. Die vloeibare substantie gieten we dan in een mal, de gietvorm. Die moet helemaal vol, want dan zit er geen lucht meer in en is het dus echt een massieve kaars. Daardoor brandt ‘ie veel langer. En druipt ‘ie niet!”
Urenlang dineren bij romantisch kaarslicht? Je vindt de kaarsen van de HAK in verschillende kleuren in onze (web)shop. Iets met vuur en vlam.
Een goed begin is het halve werk. En al is het misschien gek om dat over een kind te zeggen, dat is wel waar het op neer komt. Naïf heeft namelijk nieuwe zwangerschapsproducten. De Soothing Pregnancy Belly Balm en de Relaxing Pregnancy Body Oil, welteverstaan. De crème verzorgt de groeiende buik, door ‘m te hydrateren en de huid te herstellen, en ook de olie helpt bij het verzorgen van de huid. En, zoals we van Naïf gewend zijn, met alleen natuurlijke ingrediënten.
Vond je deze editie leuk?
Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Lex van The Hague's Finest met Revue.
Achterom 2, 2511 AJ Den Haag