Bekijk profielpagina

Weekfolder #2: Nieuwe brouwerij van Eiber & Scheveningse Poké Bowl

Revue
 
 
30 januari · Editie #2 · Bekijk online
The Hague's Finest Weekfolder
Je zaterdag ochtendritueel is er weer. Op de digitale deurmat. De tweede editie van de Weekfolder van The Hague’s Finest. Met een luchtje. Want deze week staat het in het teken van bier, vis en babydoekjes. We spraken Jasper van Eiber bier over hun gloednieuwe brouwerij én Paul van Noordzeevis geeft je een recept cadeau. Want laten we maar eerlijk zijn: producten van Haagse bodem smaken nét iets lekkerder.

Get Cultural. In onze etalage exposeren we Haagse makers in drie thema’s. Waar we vorige week de Goede Voornemens lieten zien presenten we deze week culturele hoogstandjes. 
We nemen je mee! Het werk van (1) SOGO Show. Oftewel, Sophia en Gordon. In hun eigen, vrolijke en herkenbare stijl. Geen beren op de weg, maar voor aan de muur! (2) Alice Mulder is grafisch ontwerper. En gek op risoprint. Met een schuin oog kijkt ze altijd naar de Noord-Amerikaanse cultuur en tekent ze daarover. (3) Barry en Bu. Drie talen in één boek. Jij kiest. Steven van Lummel heeft de illustraties samen met kunstenaar Kentaro gemaakt. En met Pepijn Lanen achter de pen. Ze nemen je mee met de avonturen van een zeehondleeuw! Vinyl van (4) Son Mieux. Zo’n band waarover je kunt opscheppen dat ze uit Den Haag komen. Met fijnzinnige en uiterst dansbare muziek. En (5) Tess Merlot Zij neemt je met haar LP mee op reis. Zonder dat je de deur uit hoeft. Franse chansons in het Haagse!
Son Mieux - Faire De Son Mieux
Haagse Ambachtelijke Dinerkaarsen
Naïf - Plasticvrije billendoekjes
Foto: Louise Boonstoppel
Foto: Louise Boonstoppel
Hé Jasper. Waarom ben je eigenlijk Eiber gestart?
“Ik heb altijd de passie gehad om zelf dingen te maken. Toen ik geblesseerd raakte tijdens mijn sportopleiding begon ik per toeval te werken voor Het Brouwcafé in Scheveningen. In de hoek van het café brouwden zij zelf bieren. Ik wist er eigenlijk niet zoveel van af, maar zij hebben mee laten meekijken, helpen en proeven. Toen kwam ik erachter wat voor een mooi product bier is. Met alle kleuren, geuren en smaken. Ik ben thuis in de keuken direct aan de slag gegaan. En van het één kwam het ander. Het is nooit het idee geweest om van Eiber de allergrootste bierbrouwerij te maken van Nederland, of zelfs Den Haag. We vinden het gewoon heel leuk om te doen.”
Jullie hebben sinds kort een eigen brouwerij, hoog in de lucht. Gefeliciteerd! Hoe ging de verhuizing?
“Dat was een behoorlijke logistieke uitdaging. We zitten natuurlijk heel hoog in The New Farm. Daar hebben we fantastisch uitzicht over de stad, maar dat maakte het ook lastig om alle apparatuur omhoog te krijgen. Een takelwagen heeft via het balkon alles omhoog gekregen, omdat het simpelweg niet in de lift paste. The New Farm is een oud fabriekspand. Waar wij zitten stonden voorheen visbakken, daarom hebben wij heel dikke vloeren en houdt het dus ook het gewicht van alle bierinstallaties. Maar het is wel vrij uniek dat een brouwerij zo hoog in de lucht zit. We hebben nu alles in huis om elke week 2 bathes te maken, en we brouwen in een cyclus van 4 weken.”
Enne, gaan wij daar nog iets van terugproeven?
“We kunnen er nu echt met onze neus er bovenop zitten. Je bent veel flexibeler op het moment dat je eigen apparatuur hebt. We hebben nu ook letterlijk de ruimte om te groeien, en andere bierbrouwers te helpen. Als eerste gaan we ons vaste assortiment uitbreiden van 4 naar 6 bieren. En we willen seizoensbieren introduceren, dus lente-, herfst- en winterbier. Daarnaast gaan we natuurlijk ook samenwerken met andere Haagse ondernemers. Hoog op de wensenlijst staat een bier brouwen met The Chocolate Shop!’’
Er zijn genoeg vissen in de zee. Weet Paul van Noordzeevis. Ook in Scheveningen. Hij hoopt dat meer mensen Noordzeevis uit Scheveningen eten. En niet één van zeeën verder. Want lokale visserij is duurzamer. En ook nog eens een stuk smakelijker. Hoe je die dan bereid? Dat laat hij zien in twee kookboeken. En om je letterlijk een voorproefje te geven, deelt hij een recept uit het boek met je. Pokébowl met haring. Dank je wel Paul!
Benodigdheden - 4 personen 
 • 4 haringen
 • 500 g sushirijst
 • 1 avocado
 • 1 rode biet, rauw
 • 2 lente-uien
 • 2 stengels bleekselderij
 • 1 komkommer
 • 200 g gedopte sojaboontjes
 • 4 el sesamzaadjes
 • sojasaus
 • zout
Bereidingswijze - 30 minuten
Kook de sushirijst volgens de aanwijzing op de verpakking en voeg eventueel wat zout toe. Laat de rijst afkoelen voor gebruik.
Maak intussen de haring schoon en verwijder de graten, indien nodig. Snij de haring in plakjes.
Snij de avocado doormidden. Verwijder de pit en snij de avocado in stukjes. Snij de biet in dunne reepjes, de lente-ui in ringen en de bleekselderij in dunne plakjes. Snij vervolgens de komkommer in de lengte door de helft en daarna nog een keer. Verwijder eventueel het binnenste gedeelte en snij de komkommer in plakjes.
Doe de sushirijst in een kom. Verdeel de avocado, rode bieten, bleekselderij, komkommer, sojabonen en tot slot de haring over de rijst. Strooi de lente-ui en sesamzaadjes over de pokébowl. 
Zet een bakje sojasaus naast je pokébowl en voeg naar smaak meer toe.
Dat is even omkijken. Want onze winkel is omgetoverd tot loket. Met enkel essentiële producten. Wij scharen ze liever onder de categorie Daily. Lokale bieren van Eiber tot Hart Beach, pannenkoekensets van Panash, hopjeschocolade van Hop en Stork, granola van Yespers, eieren van Haagse Eitjes, Menken melk, wasmiddel. En natuurlijk handzeep, van Seepje. Of kom langs voor een überlokaal bakkie. Met Roast Factory in de molen. Zo blijkt maar weer dat zelfs je dagelijkse benodigdheden lokaal te verkrijgen zijn. 
Ons loket is gedurende lockdown elke zaterdag en zondag geopend van 11:00 tot 17:00 op de Gravenstraat 1. Op de webshop kun je nog steeds al onze producten scoren, de hele dag door. Laat het met Same Day Delivery voor Haagse adressen thuisbezorgen. Of haal het op in de shop. De groeten!
Vond je deze editie leuk?
Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Lex van The Hague's Finest met Revue.
Achterom 2, 2511 AJ Den Haag