Bekijk profielpagina

Weekfolder #22: Creatievelingen die hun creaties etaleren

Revue
 
 
19 juni · Editie #22 · Bekijk online
The Hague's Finest Weekfolder
Even lachen naar het vogeltje! Naar die ene die je net zelf hebt gespot tijdens je avontuur in de natuur, en naar de lens waar onze Haagse makers voor verschenen. In deze weekfolder bespreken we creatievelingen die hun creaties etaleren, in de winkel voor Haagse makers. En op straat.

Een klein kijkje achter de schermen. De afgelopen week hebben we een hele hoop makers over de vloer gehad. Om te lachen naar dat vogeltje. Oftewel, fotograaf Melvin Tas. Dat betekent dat er in de toekomst op de makerskaart een foto zal staan van de maker(s). Zodat je een nog scherper beeld krijgt van wie het product afkomstig is. De eerste helft aan makers zit er op. Benieuwd hoe zo’n fotomoment eruit ziet? Nou, zo.
Een knapsack, met basistools die knap handig zijn. Esther Vlasveld wil kinderen laten zien dat je met weinig materiaal, een heleboel kan maken, kan doen, en kan ervaren. Want in de natuur is heel veel te vinden, en met een schaar en schilderstape valt heel veel te maken. In haar boek Knapsack Avonturen geeft ze hier allerlei ideeën voor. We vroegen Esther hoe ze op deze ideeën komt.
Hé Esther. Waar komt de Knapsack vandaan?
“Al van jongs af aan ben ik graag creatief bezig, en ben ik graag buiten. Nu we vaak met het gezin op pad gaan met de camper, nemen we zo min mogelijk spullen mee. We maken er een uitdaging van om ‘problemen’, zoals het gebrek aan een bal, of de behoefte aan meer schaduw, op te lossen met het materiaal dat we wél bij ons hebben. Ik merkte dat dit bedenken van creatieve oplossingen en activiteiten in de natuur met de kinderen voor anderen veel minder vanzelfsprekend, en vaak zelfs een eye-opener was. Met het Knapsack boek kan ik meer mensen op avontuur laten gaan.”
Waarom is dat zo van belang voor kinderen?
“Ik kreeg het gevoel dat kinderen vanaf dat ze naar de basisschool gaan, meteen in een soort binnen-de-lijntjes-kleuren-modus komen. Waar ze eerst nog heel creatief zijn, denken ze daarna al snel ‘Dat kan ik niet, dat vind ik moeilijk, wat moet ik dan tekenen?’ Door te laten zien wat je buiten allemaal kan doen, en wat je met dingen uit de natuur kan doen of maken, creëer je veel meer ruimte voor creativiteit. Het wakkert de fantasie aan, en laat zien dat je veel minder dingen fout kan doen. Als we een stukje gaan lopen, zeg ik nooit dat we gaan wandelen. Ik vertel de kinderen dat we op jacht gaan, of dat we naar die grote heuvel gaan zodat we daar van af kunnen rollen.”
Dus dit is wel meer dan een lesje natuur?
“Het is heel anders. In natuurboeken gaat het vaak om educatie: kinderen moeten weten wat de naam van een boom is, en moeten een eikenblad van een beukenblad kunnen onderscheiden. Ik heb geen idee hoe elke boom heet, en dat maakt me ook niet zoveel uit, maar ik geniet er wél van. Daar zit naar mijn idee nog winst in, in het leren waarderen van natuur, dan ga je er op den duur ook zorg voor dragen. Dat wakker je niet aan met alleen educatie, maar meer met er plezier van hebben.”
Benieuwd naar ideeën om de natuur op een avontuurlijke manier te ontdekken? De Knapsack Avonturen is te koop in onze (web)shop. Voor kinderen tussen de vier en twaalf jaar, maar ouders worden er net zo enthousiast van. Eropuit!
Bijna is het zo ver. Dan zullen 500 reclameborden in de stad in het teken staan van het werk van jonge makers. En daar doen wij graag een schep bovenop. Als ultieme aanmoediging en waardering voor de makers, slaat The Hague’s Finest de handen in een met Call For Graduates, het initiatief van NEST en 1646. Het werk van de afstudeerstudenten zal als A2 posters worden aangeboden in de winkel voor Haagse makers. Zodat jij ze thuis op de ruit kan plakken. Of kan inlijsten.
NEST en 1646 vinden dat al die afstudeerwerken een dwarsdoorsnede vormen van deze generatie studenten. Zodat de jonge kunstenaars de waardering en exposure krijgen die ze verdienen, en ieder bezoeker en inwoner op een laagdrempelige manier in aanraking kan komen met kunst van de makers van de toekomst.
Tot het einde van juni kun je daarom een gratis poster ophalen in de winkel van The Hague’s Finest, aan de Gravenstraat 1. Daarna zal het afhaalpunt verhuizen naar de pop-up etalage in de nieuwe ondergrondse fietsenstalling van Den Haag Centraal. Zo kan iedereen (geheel toepasselijk!) een poster tegen het raam plakken tijdens het The Hague Contemporary Art Weekend, van 8 tot 11 juli. Je kunt zelf kiezen welk werk je wilt ophangen, maar let wel op dat er een maximale oplage van 10 werken per maker beschikbaar is. 
Dus. Wil jij het werk van afstudeerstudenten tentoonstellen aan je eigen ruit? Klik dan hier om een poster te bemachtigen. En klik hier om meer te lezen over Call For Graduates.
Vond je deze editie leuk?
Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Lex van The Hague's Finest met Revue.
Achterom 2, 2511 AJ Den Haag