The Hague's Finest Weekfolder

Door The Hague's Finest Winkel

Weekfolder #24: de ophaallocatie blijft staan waar ‘ie is.

#24・
266

abonnees

68

edities

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

By subscribing, you agree with Revue’s Voorwaarden and Privacybeleid and understand that The Hague's Finest Weekfolder will receive your email address.

Revue
 
 
3 juli · Editie #24 · Bekijk online
The Hague's Finest Weekfolder
Het hoge woord ging er vorige week uit. En deze week hebben we nog meer leuk nieuws om te delen. In deze weekfolder introduceren we onder andere een nieuw product dat slijtage op kleding voorkomt, spreken we Daniël van de Matlas over hoe je geen mat hebt, maar er één bent, én stellen we je gerust: de ophaallocatie blijft staan waar ‘ie is.

Vorige week vertelde we jullie over dat we de winkel op Gravenstraat 1 gaan verlaten. We kregen regelmatig de vraag of dat ook betekent dat je niet meer bestelling gratis kunt ophalen. Maar, niets is minder waar. Sterker nog, je kunt nog steeds op dezelfde locatie je bestelling gratis ophalen. Althans, boven de winkel zit ons kantoor. En daar kun je op werkdagen tussen 09:00 en 17:30 je bestelling kunt ophalen in het Achterom 2. Stuur je even reactie op de mail dat je bestelling klaar ligt, met daar in de dag en tijdstip dat je komt? Zorgen wij dat het klaar ligt!
V.l.n.r. Daniel Heikens, Joost Nijhuis en Rein Langeveld
V.l.n.r. Daniel Heikens, Joost Nijhuis en Rein Langeveld
Een atlas. Met kaarten, statistieken en harde feiten. Over wat? Over de Haagse mat! Ontwerper Joost Nijhuis en fotografen Daniël Heikens en Rein Langeveld brachten de karakteristieke haardracht in kaart in een ware Matlas. Want nu de mat dreigt te verdwijnen, maar ook officieel immaterieel cultureel erfgoed is geworden, is het van belang dat ‘ie wordt vastgelegd.
Hé Daniël. Hoe kwamen jullie nu eigenlijk bij dit idee?
“Het stond al heel lang op het verlanglijstje. We kennen elkaar van de middelbare school, Joost en Rein kennen elkaar al sinds de peuterklas. Het was een gedeelde fascinatie. Altijd als er zo’n mat op een scooter voorbij kwam racen, konden we het nergens anders meer over hebben. We waren er gewoon door geïmponeerd. Het stond voor iets unieks, en dat voelde je. Al wisten we toen nog niet precies te duiden wat het was.”
Maar hoe evolueerde dat tot een atlas?
“Nadat we alle drie een kunstacademie hadden afgerond, beseften we ons dat we over alle middelen beschikten om de mat vast te gaan leggen. In 2011 zijn we toen de eerste foto’s gaan maken. Het begon als een hobbyproject, gewoon voor de lol. Toen we toevallig twee voorbeelden aan de conservator van het Fotomuseum lieten zien, zei zij meteen ‘Dit moet hier hangen’. Haar enthousiasme pushte ons eigenlijk om het project af te ronden tot iets tastbaars, en er een boek van te maken.”
Want wat maakt de Haagse mat nu zo bijzonder?
“Je kan er niet zomaar een knippen. Het is geen kapsel: het is een identiteit. Je hebt geen mat, maar je bént de mat. Het zit in je DNA zowat. Het staat voor je niet conformeren aan de maatschappij, en voor lak hebben aan de opgelegde normen. De mat maakt dat gevoel zichtbaar. Maar er zijn nog veel meer matten in de wereld. Het doel is uiteindelijk die allemaal vast te leggen. Daarvoor is het ook een Atlas. We willen ze allemaal in kaart brengen!”
Meer weten over de Matlas? Lees het hele artikel hier, of lees de Matlas zelf. Bestellen kan via onze webshop.
Seepje - Wasverzachter
Jantien Baas - Kussensloop
Naïf - The Mini Set
Steven van Lummel voor de lens van huisfotograaf Melvin Tas
Steven van Lummel voor de lens van huisfotograaf Melvin Tas
It’s a wrap. We hebben in de afgelopen weken ruim vijftig makers over de vloer gehad om hun op de foto te zetten. Van de oude garde, tot jonge kunstenaars. Met ook nieuwe makers die waarvan de producten binnenkort in de schappen komen te liggen. Iets met kimchi, een bijenhotel en een tattoo-artist die kunst verkoopt. Iedereen staat er met zijn of haar mooiste glimlach op, en het resultaat is binnenkort te zien op de achterkant van de makers kaartjes!
Vond je deze editie leuk?
Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door The Hague's Finest Winkel met Revue.
Achterom 2, 2511 AJ Den Haag