Bekijk profielpagina

Weekfolder #29: In gesprek over een verhaal, en verhalen over gesprekken

Revue
 
 
7 augustus · Editie #29 · Bekijk online
The Hague's Finest Weekfolder
Vakanties zijn voor zonnen, zwemmen, wandelen en ontspannen. En voor lezen. Vandaar even een iets andere weekfolder. Met een verhaal over, nou ja, andere verhalen. Verhalen uit een koffiehuis, die eigenaar Frank van der Valk verzamelde en opschreef in een boek: Zand erover. Net als op het strand dus!

Frank van der Valk, voormalig eigenaar van Koffiehuis Prinsevink
Frank van der Valk, voormalig eigenaar van Koffiehuis Prinsevink
De plek waar elke dag gasten met unieke karaktereigenschappen binnenkwamen. De één brutaal, en de ander zachtaardig. Ze lieten allemaal hun eigen herinnering achter. Koffiehuis Prinsevink, nu beter bekend als John&June’s, bood jarenlang een warm welkom voor elke (vaste) gast. Voormalig eigenaar Frank schreef voor elk jaar een verhaal op, en bundelde die in een boek: Zand erover.
Hé Frank. Hoezo ben je ooit begonnen met de Prinsevink?
“Negenendertig jaar geleden kwamen mijn vrouw Maryam en ik de zaak tegen in de Haagse krant. Mijn vader zal altijd al in de horeca, en ik dacht - als tweeëntwintig jarig ventje - ik ga eens kijken. Vroeger zat ik op de ondernemersschool in Bezuidenhout, en tussen de middag kwam ik al graag in koffietenten. Na de bezichtiging besloot ik om het gewoon te gaan doen, samen met mijn vrouw die destijds 19 jaar was.”
Het koffiehuis (nu John & June's)
Het koffiehuis (nu John & June's)
Hoe zag een reguliere dag er uit?
“Ik ging om kwart over vijf mijn bed uit, en dan was ik om zes uur op de zaak. Vanaf dat moment kon ik de klok gelijk zetten op wie wanneer binnen kwam. De eerste klanten zijn er dan rond half zeven. Die nemen een kop koffie en lezen een krantje. Rond een uur of half acht wordt het heel druk. Eerst komen de werklui, en daarna krijg je de mensen uit de wijk, die hun hond aan het uitlaten zijn. Zo blijf je de hele dag bezig, want tussen de middag komen dezelfde mensen die ’s ochtends koffie dronken, hun lunch eten. En zo wisselt iedereen elkaar af.”
Ik kan me voorstellen dat je een heel andere band hebt met je gasten dan andere horecazaken?
“Klopt, je kent iedereen bij naam. En als iemand er niet was, dan vroegen we ons ook af of diegene ziek was, of dat er iets gebeurd was. Voor onze gasten was het ook een plek om klussen uit te wisselen. Als bijvoorbeeld een schilder aan de slag moest voor een klant met een kozijn dat verrot was, dan maakten ze een afspraak met de timmerman - die ook in de Prinsevink zat - om het kozijn te vervangen. Dus de klanten werden op een gegeven moment ook collega’s en vrienden.”
Frank en Maryam aan het werk
Frank en Maryam aan het werk
Het hoofdstuk dat je deelt onderstreept hoeveel verschillende rollen je hebt als eigenaar van een koffietent.
“Je bent inderdaad eigenaar, maar soms ook gespreksleider, of scheidsrechter. In een koffiehuis wordt er door iedereen met elkaar gepraat, maar moet je soms ook ingrijpen. Dat verhaal van Pietje is een typisch voorbeeld daarvan. Hij kwam heel vaak over de vloer, en dan moet je een harde beslissing nemen dat hij niet meer mag komen. Ik vond dat wel heel erg om te doen. Tegelijkertijd organiseerden we ook veel activiteiten voor de gasten. Zo zijn we wezen kanoën in de Ardennen, hebben we een wijnfeest aan de Moezel gehouden, of speelden we met z’n allen jeu de boules. Dat deden we een paar keer per jaar, en dan deed iedereen mee.”
Hoe kwam je op het idee om er een boek van te maken?
“Na de verkoop van de Prinsevink heb ik direct alle verhalen geschreven. Ik had mijn omgeving verteld dat ik bezig was met een boek schrijven. Maar niemand, naast Maryam en Anja - die mij hielp met de tekstverwerking - wist dat deze vol ging staan met verhalen over de Prinsevink. Mijn kinderen hebben het pas op de boekpresentatie gelezen. De titel van het boek verwijst naar de twee woorden waarmee alle problemen in de Prinsevink werden opgelost: zand erover.”
Een voorproefje van het boek krijgen? Op Den Haag To Go deelde Frank een hoofdstuk over ‘Gekke Pietje’. Klik hier om het te lezen! Meer leesvoer nodig, en benieuwd naar het volledige boek? Die vind je hier.
Vond je deze editie leuk?
Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Lex van The Hague's Finest met Revue.
Achterom 2, 2511 AJ Den Haag