Bekijk profielpagina

Weekfolder #3: Do-It-Yourself en het gezicht achter Nomadchai

Revue
 
 
6 februari · Editie #3 · Bekijk online
The Hague's Finest Weekfolder
Morning! We gaan je weer bijpraten. In deze editie van de nieuwsbrief vind je projecten die je eigenhandig kunt oppakken. En je wel even bezig houden tijdens de lockdown. We laten je het laatste thema van onze etalage zien én je maakt kennis met maker Salma, het gezicht achter Nomadchai. Zo krijg je direct een werkwijze cadeau om een warme Chai heel easy op het vuur te maken. Alsjeblieft. En graag gedaan met sneeuw in het vooruitzicht!

Hoe Haagse makers je kunnen helpen met eigen projecten? In onze etalage hebben we ze voor je uitgelicht. Met dit keer Do It Yourself. 
Zelf de bloemen buiten zetten? (1) Haags Zaad heeft een selectie van moeder natuur. De zaden komen uit de tuin van bijenhouder Eveline, de persoon achter Haagse Honing. De repairkit van (2) Naaierij helpt elke beginneling met gaten in kleding om te toveren naar vrolijke eyecatchers. Voor de de Grow Kit van (3) Haagse Zwam heb je geen immense moestuin nodig. De emmer van Annelies laat oesterzwammen als paddenstoelen uit de grond schieten. (4) Janneke Vreugdenhil neemt je mee in op culinaire reis door Nederland. Prakken. Kuiltje voor de jus. Flinke smak boter. Van patisserie tot de ultimate-boerenkoolstamppot. Je leest het in de Bijbel van de Nederlandse keuken. In (5) Je bent zelf een kleurboek kleur je de platen in van 50 verschillende Nederlandse kunstenaars. In de eerste editite van onze weekfolder heb je al een voorproefje kunnen krijgen!
I Love The Seaside - Reisgidsen
Naïf - Plasticvrije handspray
Pompernikkel - Roomboter
Pompernikkel - Marmelade met bloedsinaasappel
Van Schaik - Stroopwafels
Rosey Jones - Kleurboek
Hé Salma, waarom ben je gestart met Nomadchai?
‘’Eigenlijk heel simpel, omdat ik vond dat er geen goede specialty chai was. Er waren voorheen alleen poeders te vinden die vol zaten met melkpoeder en suikers. Ik wilde er één op natuurlijke basis op de markt zetten. Een soort kruidig alternatief voor koffie. Als je een willekeurige koffiebar inloopt zie je weegschaaltjes en allemaal apparatuur om een perfecte kop koffie te krijgen. Maar voor chai thee doen we dat helemaal niet. Toen ik veel in het buitenland was, proefde ik hoe smaakvol chai kon zijn. Dat wilde ik naar Nederland brengen.’’
Want hoe smaakte de chai theeën daar?
‘’De smaak verandert per kilometer. Zo is de Kashmiri rose chai gebaseerd op de Afghaanse smaken, op basis van rozen, kardemom en gember. En is de classic gebaseerd op de smaken van Sri Lanka.’’
En je maakt alles zelf met de hand. Hoe gaat dat in zijn werk?
‘’In Lot Sixty One op de Torenstraat heb ik een werkplaats in de kelder. Daar maal, brand en bereid ik alles. Het is soms best zwaar werk, omdat de honing natuurlijk enorm plakt. Vanaf hier verpak ik alles en gaat het naar horeca en retail.’’ 
Wat staat er in de toekomst op de planning?
‘’Een extra pittige versie. Ik vind dat zelf heel lekker, maar sommigen hebben er niks mee. Ik stop verse gember en peper in de blends, en dat maakt het pittig. De bestaande varianten wil ik dus een ‘extra spicy’ optie geven.’’ 
Wat is jouw favoriet?
‘’Dat moet de classic zijn!’’
Enne, drink je eigenlijk nog thee uit een zakje?
‘’Nou… eigenlijk wel. De betere merken, waar de thee ook echt een kruidenblend is, kan ik wel waarderen.’’
Steranijs, kaneel, zwarte peper, venkel, kardemom en gember. Salma brengt ze bij elkaar om van losse kruiden chai te maken. Met de hand. En precies zoals je ‘m Sri Lanka drinkt. Want daar is de warme drank in elk huishouden te vinden. Tijd om in het Haagse ook gedag te zeggen tegen de zakjes thee.
Benodigdheden 
  • 15 gram vegan chai
  • 200/220 ml (haver)melk
  • heet water
  • kaneel
Bereidingswijze
Stop 15 gram vegan chai in een (melk)pan. Voeg vervolgens een klein laagje heet water toe en warm even op. Vervolgens kun je naar smaak de (haver)melk toevoegen. Salma raadt tussen de 200 en 220 milliliter aan. Laat het mengsel warm worden op laag vuur. Uiteindelijk kun je de chai zeven uit de thee en eventueel opkloppen voor een schuimlaag. De liefhebber kan het garneren met kaneel. Enjoy!
Als de kat van huis is, komen wij gewoon naar je toe! Op de webshop kun je nog steeds al onze producten scoren, de hele dag door. Laat het met Same Day Delivery* voor Haagse adressen thuisbezorgen. Of haal het op in de shop. Ons loket is gedurende lockdown elke zaterdag en zondag* geopend van 11:00 tot 17:00 op de Gravenstraat 1.
*bij sneeuw zijn wij buiten spelen ❄️⛄️
Hoe vond je deze editie?
Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Lex van The Hague's Finest met Revue.
Gravenstraat 1, 2513 AK Den Haag