Bekijk profielpagina

Weekfolder #5: Naar buiten met Floor Korte en The Hague Street-art!

Revue
 
 
27 februari · Editie #5 · Bekijk online
The Hague's Finest Weekfolder
Leuk nieuws! Op 1 april gaan we samen met Floor Korte live voor een Q&A. Floor weet als geen ander hoe fijn het is om advies te krijgen over tuinieren. Haar vader heeft immers het liefdeszaadje voor tuinieren bij haar geplant. Logisch dus, dat we deze week uitgebreid in gesprek gaan met Floor!

Ons gloednieuwe tas. Trek een nummertje, en je staat in de rij met je mede Hagenezen. En omdat we er zo blij mee zijn, geven we tijdens bij besteding van 25 euro of meer de tas (t.w.v. 7,50 euro) cadeau! Actie loopt zolang je aan de beurt bent. Zien we je zaterdag of zondag aan de Gravenstraat 1?
Spread: van goed bezig voor het milieu tot verrassende bite. Smeren maar!
Voor de mensen die van fruitige toppings houden. De marmelade is zoet, smaakt naar bloedsinaasappel en een vleugje vanille. Gemaakt in de keuken van Pompernikkel.
Palmettes pindakaas, op basis van katjang pedis noten. Licht pikant, en met een bite. Door de gebakken uitjes. Een scherp begin van de dag.
De notenspreads van Yespers hebben als basis geroosterde cashews. Die vergezeld worden met appelstroop. Zoet en hartig tegelijkertijd.
Jam. Gemaakt van vers fruit en om voedselverspilling tegen te gaan. Zoet, maar niet zo zoet als die van de giganten. Omdat er enkel de suikers uit het fruit in zit.
Floor Korte weet alle ins and outs over tuinieren. En strooit haar tips alsof het zaden zijn. Het liefst in de vorm van een boek. Of door letterlijk zaden te verkopen. Want zij weet hoe het is om als een leek te starten met de kweek. We spraken haar over haar nieuwe collectie!
Hé Floor. Waarom ben je eigenlijk ooit begonnen met tuinieren?
‘’Daarvoor moeten we even terug in de tijd. Ik ben opgegroeid in Kijkduin. Mijn ouders hadden een grote tuin en we woonden dichtbij het bos, ik hoorde op een dag meer vogels dan auto’s. Toen ik op mijzelf ging wonen miste ik de groene omgeving heel erg. Mijn zus besloot me vier tomatenplanten cadeau te doen. Ik had geen idee hoe ik die moest verzorgen, dus dat ging ook helemaal mis. Het is mijn vader geweest die me alle info heeft verteld die ik moest weten. Toen de plant eenmaal buiten in de zon stond, begon de plant te groeien. Dat vond ik zo fascinerend. Bovendien vond ik het plantje verzorgen en met mijn handen in de aarde zitten heel ontspannend. Dat was de trigger dat ik meer wilde weten over moestuinieren. Uiteindelijk mocht ik een deel van mijn ouders tuin gebruiken om mijn moestuin uit te breiden van 1 vierkante meter naar 100, in zes jaar tijd. Al mijn bevindingen schreef ik op in een dagboek. Totdat de tuin steeds groter en niet meer overzichtelijk was, toen dacht ik: misschien hebben andere mensen er ook wel wat aan. Ik besloot mijn tips online te delen, en uiteindelijk te bundelen in mijn boek ‘de Moestuin’.’’
En nu komt er een nieuw boek aan: De Groene Tuin!
“Ja! Sinds kort woon ik in een nieuw huis met mijn vriend Bas. Het was een enorme zoektocht om een huis met achtertuin te vinden in de omgeving. Uiteindelijk vonden we dit huis. Alleen er was één probleem: de hele tuin lag vol tegels. Dat deed natuurlijk ontzettend pijn aan mijn groene hart. Het afgelopen jaar ben ik bezig geweest met het aanleggen van een nieuwe tuin. En dat hele proces heb ik opgeschreven in het boek. Dus hoe maak je van een tegeltuin een eetbare tuin? Dat gaat van het ontwerpen van je tuin tot eigen projecten starten met gerecyclede materialen en hoe je bijvoorbeeld wateroverlast kun voortkomen.”
Voor degene die direct aan de slag willen heb je ook een zadenbox ontwikkeld. Hoe kies je welke zaden daarin komen?
‘’Eigenlijk een paar punten: het moet lekker smaken en het zijn altijd rassen die het goed doen in ons klimaat. Zo kunnen mensen met een balkon ze ook makkelijk kwijt in potten, en kun je er met kinderen mee aan de slag. Om een voorbeeld te noemen: in de box vind je cherrytomaatjes in plaats van trostomaten, omdat deze sneller te oogsten zijn. Ook heb ik ervoor gekozen om niet te veel zaden mee te geven, maar genoeg voor een seizoen. In sommige zakken zaadjes die je in de winkels vindt zitten er wel drieduizend. Maar stel je vond de plant helemaal niet zo leuk om te verzorgen, dan zit je met honderden opgescheept. Dat is ook niet heel duurzaam. De box kan je introduceren met de ontspannen momenten die het moestuinieren mij hebben opgeleverd. Dus het is ook echt leuk als beginner.’’
Waar we nog wel nieuwsgierig naar zijn: ga jij nog naar de groenteboer?
“Haha! In de zomer komt alles uit eigen tuin. Dan moeten we ook echt plannen wanneer we wat gaan eten. Er zijn ook een aantal groenten die ik wel bij de groenteboer haal, meer omdat ik het niet kwijt kan in de tuin of het kweken ervan helaas hier in de tuin niet lukt. Dus daarvoor ga ik graag nog even naar de groenteboer.’’
Op 1 april om 19:30 gaan we samen met Floor live om jouw ingestuurde vragen te beantwoorden over (moes)tuinieren. Hoe je erbij kan zijn? Simpel! Door haar gloednieuwe boek pre-orderen. Heb je gelijk wat leesvoer in huis en kun je gerichte vragen stellen, daarvoor krijg je een e-mail na je pre-order. ‘De Groene Moestuin’ komt 18 maart uit. 
Wist je dat Haagse buitenmuren steeds artistieker karakter krijgen? Zoals direct om de hoek van The Hague’s Finest een kleurrijk botanisch landschap met kraaien van Nina Valkhoff. Of iets verderpoeslieve muurschilderingen in ‘t Achterom. Alles hierover is terug te lezen in de nieuwe editie van het The Hague Street-art magazine. Volledig in nieuwe look met 70 pagina’s aan projecten. Nu vergeet je nooit meer omhoog te kijken als je een blokje om gaat. Gratis te krijgen in onze shop. Of online bij het uitchecken!
Hoe vond je deze editie?
Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Lex van The Hague's Finest met Revue.
Gravenstraat 1, 2513 AK Den Haag