Bekijk profielpagina

Weekfolder #60: Zaaien voor planten in modieuze kleding

Revue
 
 
26 maart · Editie #60 · Bekijk online
The Hague's Finest Weekfolder
Dit is de laatste weekfolder die in het teken staat van de zaaimaand. En, die sluiten we af met een instore event, tips, én een nieuwe maker. Dus, wil je een begin maken aan, of tips krijgen voor, een groene(re) tuin of balkon? Deze makers kunnen je daarbij helpen!

Vandaag staat vanaf 12 uur de maker van Haags Zaad en Haagse Honing in de winkel. Eveline deelt, in het zeken van de zaaimaand, tips over het zaaien van haar kruiden- en bloemenzaden. Ook neemt ze verschillende zaden mee, zodat je in de winkel een kleine set kun samenstellen van je favoriete planten.
Dit is hét moment om al je tuiniervragen af te vuren op een expert, want als bijenhouder weet ze als geen ander hoe je een tuin bijvriendelijk kunt inrichten. Het instore event is geheel vrijblijvend. Zien we je zo?
Baski is nog vrij nieuw in onze collectie, maar kon op geen beter moment een intrede doen dan in de zaaimaand. Het lokale merk maakt duurzame plantenkleding met vrolijke prints. Maak kennis met maker Freek!
In het midden maker Freek, naast zijn collega's.
In het midden maker Freek, naast zijn collega's.
Hé Freek, waarom ben je eigenlijk met Baski begonnen?
“Dat is eigenlijk gekomen vanuit de behoefte om iets anders dan een saaie plantenpot in huis te hebben. Ik was opzoek naar een alternatief, maar ik kon online slechts producten vinden bij boetiekjes uit Amerika, en dus niet uit Nederland of Europa. Toen dacht ik: waarom ga ik het zelf niet proberen te maken?” 
Hoe ging dat in zijn werk?
“Ik heb de naaimachine van mijn moeder gepakt, ik heb die laten repareren en vervolgens heb ik lapjes stof op de markt gekocht. Ik heb daarmee eigenlijk op een simpele wijze wat prototypes genaaid. Op een gegeven moment heb je een skelet van je product en dan heb je alleen nog een leuke stof nodig. In het begin heb ik thuis designs uit stof gesneden en die geplakt op de potten. Dat was veel handwerk, dus toen de vraag groter werd ben ik gaan samenwerken met een zeefdrukkerij, en inmiddels is onze productie nog groter dus laten we de print digitaal drukken op het katoen met inkt op waterbasis. Dat maakt het product ook een stuk duurzamer.”
Enkele voorbeelden van de plantenkleding. Bron: Baski
Enkele voorbeelden van de plantenkleding. Bron: Baski
Duurzaam en met de hand gemaakt, vertel!
“We werken met biologisch katoen dat gecertificeerd is met het GOTS keurmerk. Er worden hiervoor dus geen chemicaliën gebruikt en de mensen op de katoenplantages krijgen een goed salaris. De prints op de stoffen worden in Nederland gedrukt op digitale basis, dat hetzelfde keurmerk draagt. Bij de drukkerij stomen ze ook de stoffen, en het water dat ze daarvoor gebruiken wordt weer gerecycled. Uiteindelijk wordt in Moerwijk de plantenkleding in elkaar gezet door mensen die werken voor een sociale werkplaats. Al met al maakt dat het een stukje dragelijker.” 
Waar halen jullie eigenlijk inspiratie vandaan voor de prints?
“In het begin maakte ik alle prints zelf, maar nu hebben we een designer in huis die heel goed weet wat er speelt en een goed gevoel voor design heeft. We werken momenteel veel met uitgesproken patronen, dat past goed bij Baski. De inspiratie halen we onder andere uit kleding die mensen vandaag de dag dragen, en dat vertalen we dan weer naar plantenkleding.”
Goed. De plant mag dan wel een leuke kleding dragen, maar heb je eigenlijk ook een gouden tip om ‘m in leven te houden?
“Ja! Sinds kort strooi ik een laagje zand op de bovenkant van de potgrond, dat zorgt ervoor dat die vervelende vliegjes wegblijven.” 
Baski - White Grid
Baski - Black Shapes
Baski - White Spatter
In de afgelopen weken hebben we je van lokale tips voorzien om een begin te maken aan tuinieren. Maar, er is nog één Haagse maker die staat te poppelen om je verder op weg te helpen. Floor Korte rondt de zaaimaand af door je de volgende tips te geven:
Floor Korte en haar boeken over (moes)tuinieren
Floor Korte en haar boeken over (moes)tuinieren
“Begin je net een moestuin? Let dan op de volgende dingen:
  • Begin klein zo'n 8m2 is al ruim voldoende voor het eerste jaar.
  • Verbouw enkel wat je lekker vindt om te eten.
  • Start je moestuin op een plek met minimaal 5 uur zon per dag om er vruchtgroenten te kunnen verbouwen als komkommers, courgettes en tomaten.
  • Start met makkelijke gewassen als radijs, kropsla, spinazie, doperwtjes en courgettes.
  • Maak er geen wedstrijd van en geef jezelf de tijd om het te leren.”
Wil je meer tips van Floor? Bestel haar boeken en zaden bij ons in de winkel!
Vond je deze editie leuk?
Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door The Hague's Finest Winkel met Revue.
Venestraat 20, 2511 AS Den Haag